Kebabspyd med pandebrød og 3 slags dip

Denne menu er ikke for de hvidløgsforskrækkede. Men synes man lige som os at hvidløg er et fantastisk universal krydderi og er man ikke bange for lidt hvidløgsånde dagen derpå, så er dette en herlig sydlandsk inspireret sommermåltid. Lækre grillede kebabspyd, med pandebrød og 3 slags dip. De 3 slags dip er henholdsvis humus, tzatziki og haydari, som også alle er gode som tilbehør til mange af sommerens grillmenuer.

kebab1

Kebabspyd (6 stk):
500 g magert hakket oksekød
75 g feta
1 lille finthakket løg
1 æg
1/2 finthakket rød chili
2 fed hvidløg
1 lille håndfuld friskhakkede krydderurter (mynte, citrontimian)
1 tsk paprika
1 tsk spidskommen
1 tsk salt
peber

kebab2kebab3

Alle ingredienserne på nær feta’en blandes og æltes godt sammen. Lad farsen hvile 10-15 min hvorved saltet vil binde en del af væden. Farsen må ikke være for løs da den så ikke kan sidde fast på spydene. Farsen kan justeres i konsistensen med en lille smule mere æg eller med lidt fiberHUSK. Feta’en brækkes i mindre stykker og æltes forsigtigt i farsen.

Hvis man bruger bambusspyd som jeg skal man huske at disse skal ligge i vand i minimum en halv time inden man skal bruge dem. Farsen deles i 6 lige store dele, som kommes på spyd. Først trykkes dejen godt sammen til en kugle, dernæst rulles den forsigtigt til en pølse og spydet stikkes igennem. Sørg for at farsen er trykket godt sammen omkring spydet. Kebabspydene grilles 10-12 min og vendes et par gange undervejs.

Pandebrød:
40 g HUSK
25 g blendede havregryn
15 g fedtreduceret mandelmel
150 g æggehvide
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika
1/2 tsk spidskommen

pandebrod

Havregrynenen blendes til mel, som blandes med mandelmel, HUSK og krydderier. Æggehviden tilsættes og dejen æltes. Dejen skal hvile 10 minutter så fiberne trækker væde til sig. Hvis dejen er for fast til at forme kan man tilsætte mere æggehvide. Er dejen for våd kan der tilsættes mere mandelmel eller HUSK. Dejen deles i to delen som først formes til runde kugler, der herefter rulles ud til lidt under 1 cm i tykkelse. Brødene steges på en pande i lidt kokosolie i 2-3 minutter på hver side til de er lækre og gyldne.

Til kebabspydene og de flade pandebrød serverede jeg 3 slags dip. En klassisk tzatziki, en cremet humus og en haydari med peberfrugt og chili. Haydari er en tyrkisk fetadip.

3slagsdip1

Tzatziki:
1 agurk
2 dl græsk yoghurt
1 spsk olivenolie eller anden koldpresset olie
en lille håndfuld frisk hakket mynte
2-3 fed hvidløg
salt, peber
lidt citronsaft og agavesirup for at afrunde smagen

Yoghurten blandes med olie, mynte samt hvidløg og smages til med salt, peber, citron og agavesirup. Agurken rives og presses for det meste væske, inden det røres i yoghurten.

oksedeller4

Haydari:
300 g feta
2 spsk græsk yoghurt
1 spsk olie
1 rød chili
2 fed hvidløg
1 rød peberfrugt
salt og peber

fetaen smuldres, blandes med yoghurt og olie og moses med en gaffel. Man kan tilsætte lidt mere olie hvis massen bliver for fast. Chili og hvidløg hakkes fint og tilsættes sammen med peberfrugt i små tern. Dippen smages til med salt og peber.

Humus:
1 dåse drænede kikærter
2 fed finthakket hvidløg
1 spsk tahin
1 spsk citronsaft
0,5-1 dl god olie
1 tsk paprika
1 tsk spidskommen
1/2 finthakket rød chili
1 tsk salt
peber

humus

Er man ude i god tid kan man selvfølgeligt bruge tørrede kikærter som sættes i blød natten over og koges. Men er man ikke så forudseende kan man også få gode kikærter på dåse. Jeg bruger den økologiske fra urtekram. Kikærterne drænes for væske og hældes i en skål. De øvrige ingredienser tilsættes. Start med at tilsætte 1/2 dl olie. Det hele blendes med stavblender. Hav tålmodighed og blend lidt ad gangen. Mine ellers meget kraftfulde stavblender lød lidt træt undervejs, men det kan sagtens lade sig gøre hvis man bare blender lidt ad gangen. Men kan også jokke det hele i en almindelig blender hvis man har en god én af slagsen. tilsæt mere olie undervejs så konsistensen bliver helt rigtig og cremet. Hemmeligheden bag en god cremet humus er rigeligt med olie. Smag til med salt, peber og citronsaft. Humus er også rigtig god som dip til grøntsagsstave.

2 pings

  1. […] fyldte de grove wrap med min hjemmelavede humus, små friske spinatblande, gulerod, radiser, agurk, rød peber, avokado og edamamebønner. Jeg […]

  2. […] Vi har tidligere prøvet at ryge på vores gasgrill med stor succes, da vi lavede varmrøget laks. Siden da har vi købt en rygeboks og den skulle afprøves. Derfor er det nye spørgsmål hjemme hos os – kan det ryges? Det meste fisk kan jo ryges, men vi ville gerne forsøge os med noget andet. Derfor lavede jeg en ganske enkel ret med BBQ marinerede kyllingebrystfileter tilsat lidt røg på grillen. Kyllingen blev serveret med pandebrød, humus og haydari. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.