Roastbeef med bagt mos og bønnesalat

I vores lokale SuperBrugsen har de et koncept de kalder “red maden”. Fødevarer der nærmer sig sidste salgsdato sættes ned i pris og dermed undgåes for meget madspild. I fredags fandt jeg således en flot premium roastbeef til 50 kr der havde sidste salgsdato om søndagen. Den var perfekt til vores kæresteaftens menu. Der var nok i roastbeefen til vores aftensmad og til frokost dagen efter. Roastbeefen blev tilberedt ved svag varme i 2,5 time hvilket gør den perfekt rosa hele vejen igennem kødet. Til roastbeefen fik vi en bagt mos baseret på blomkål og græskar og en bønnesalat.

roastbeef+mos1

Roastbeefen gnides med salt og peber og brunes på panden på alle sider i lidt smør. Roastbeefen kommes herefter i ovnen ved 80 grader. Efter 2 timer kan man med fordel stikke et stegetermometer i dyret så man kan holde øje med temparaturen. Er man til medium-rød skal roastbeefen ud når temperaturen er på 58-60 grader. Roastbeefen bør herefter hvile i 15 minutters tid inden den skæres i skiver.

roastbeef+mos2roastbeef+mos3

Bønnesalat:
200 g grønne bønner (friske eller frosne)
2 spsk soya
knust chili
finthakket hvidløg

Bønnerne blancheres i kogene vand i 5 minutter. Er bønnerne meget lange kan de deles et par gange. Bønnerne vendes herefter med soya, knust chili og hakket hvidløg. Hvor meget hvidløg og chili er tilsættes er op til hvor stærkt man kan lide det

Bagt mos:
1/2 blomkål
1/2 hokaidogræskar
2 små pastinakker
25 g smør
piskefløde
salt og peber

Jeg har fundet ud af at mos baseret på blomkål og græskar giver en god cremet konsistens. I stedet for hokaidogræskar kan man også benytte butternutsquash. Man kan derudover tilsætte de rodfrugter man godt kan lide. De fleste rodfrugter er velegnede.

Grøntsagerne skæres i mindre stykkes og koges møre i usaltet vand. Problemet med mos uden kartofler er at det ofte bliver temmelig vådt fordi kartofler mindre temmelig meget væde. Derfor er det vigtigt at grønsagerne drænes godt for væske. Jeg har erfaring med at hælde grønsagerne i et dørslag og stille en lidt tung skål ovenpå for at dræne det sidste væske ud.

Når grøntsagerne er drænede tilsættes smør i mindre stykker og evt en lille smule fløde. Mosen køres med stavblender til en god cremet konsistens og smages til med salt og peber. Man kan også tilsætte revet ost og krydderurter.

Mosen fordeles i små ovnfaste forme og bages i ovnen i 15-20 minutter til de har en fin gylden overflade.

roastbeef+mos5roastbeef+mos4

Til kødet lavede jeg endvidere en smule rødvinssovs. Smelt smør i en tykbundet gryde, tilsæt hakket løg som klares lidt. Tilsæt herefter frisk rosmarin og timian samt 1 spsk tomatpuré. Tilsat 2 dl rødvin og 2 dl oksebouillon. Skru ned til middel varme og lad sovsen koge ind til godt det halve. Tilsæt tilsidst 2 dl fløde og smag til med salt og peber. Sigt sovsen inden servering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.