Solbærlæder – sund slik!

Jeg har stadig lidt solbær tilbage i haven. Efter her den anden dag at have set et program med Camilla Plum fik jeg den ide at lave frugtlæder af nogle af dem. Frugtlæder er kort og godt frugtpure som man tørre til en herlig tynd halvtransparent plade. Den får en helt fantastisk sej vingummi-agtigt konsistens og der er det rene slik som man kan nyde en aften med sofahygge eller måske en tur i biografen. Man kan i princippet bruge alle former for frugt og bær til at lave det. Fordelen ved a bruge solbær er at solbær har et højt indhold af pektin der gør at pureen hurtigt sætter sig og faktisk kræver mindre tørring end mange andre frugter og bær. Nogle frugter er så søde at man helt kan undvære eller bruge meget lidt sødning. Solbær er dog noget sure og jeg sødede derfor med agavesirup og lidt sukrin. Man kan også søde med andre typer sødning eller med sukker selvfølgeligt.

solbaerlaeder1

Solbærlæder (nok til 2 bradepander):
800 g solbær
200 g sødning (jeg brugte 150 g agavesirup og 50 g sukrin)
1/4 dl vand

Solbærerne renses helt for ribber og bladdele og skylles inden de kommes i en gryde sammen med sødningen og en smule vand, bare nok til at bærerne ikke brænder på bunden inden de begynder at smide væske. Bærerne koges ved svag til middel varme indtil de er godt kogt ud, tager ca 20 minutter. Herefter blendes de til pure. Jeg brugte min stavblender. Man kan vælge at sigte pureen fri for skaldele, så den bliver helt glat. Men jeg valgte at beholde den lidt grov, da jeg ikke synes at det gør noget at der er lidt bid i frugtlæderet til sidst.

solbaerlaeder2

Bærpureen fordeles på 2 bradepander med bagepapir og smøres ud i et jævnt lag af 5-7 mm tykkelse. Solbærpureen indeholder så meget pektin at den sagtens kan tørre af sig selv ved stuetemperatur over ca 1 døgn. Jeg speedede dog processen lidt op ved at give pladerne ca 4 timer i ovnen ved 50 grader og varmeluft og derefter fik de lov at stå et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur. Pureen var helt tørret efter 6-7 timer.

solbaerlaeder3

Frugtlæderet vil stadig være lidt klistret at røre ved, men skal være så tørt at man kan trække det af bagepapiret i et helt stykke. Frugtlæderet kan herefter deles i mindre stykker. Dette gøres nemmest med en saks. Man kan f.eks. klippe det i lange strimler som rulles. De mindre stykker frugtlæder kan opbevares i et bøtte med bagepapir imellem.

solbaerlaeder4

Uhmm, det smager vildt godt. Dejlig intens smag af solbær. Jeg vil med det samme sende en advarsel. Sådan noget stads er stærkt vanedannende 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.