Cottage pie

Dette er en af vores foretrukne efterårs- og vinter retter. I starten kaldte jeg det shepherds pie, men er senere blevet belært af min kammerat der er bosiddende i Skotland, at Shepherds pie er med hakket lammekød, mens det hedder cottage pie, hvis den er lavet med hakket oksekød som vi plejer at bruge :). Oprindelig har jeg lært at lave opkriften af min gode veninde Kathrine, der havde den med sig hjem efter et ophold i Canada. Sidenhen har jeg dog ændret lidt på opskriften, ligesom den også ændre sig lidt fra gang til gang alt efter hvad vi lige har i køkkenet eller har lyst til. Oprindeligt er den selvfølgeligt lavet med kartoffelmos, men i denne low carb udgaven består mosen blomkål, græskar og lidt søde kartoffel.
cottagepie1Mos:
1 blomkål
1 lille hokaidogræskar
1-2 store søde kartofler
50 g smør
salt
peber
evt.: revet muskatnød

Skræl græskaret og de søde kartofler. Skær grøntsagerne i mindre stykker og kog dem ca 20 minutter til de er møre. Dræn vandet fra grøntsagerne, hæld dem i et dørslag og så en skål oveni for at dræne så meget vand fra grøntsagerne som muligt. Derved undgår man at mosen bliver for tynd. Imens grøntsagerne dræner for vand laves kødfyldet
cottagepie2Kødfyld:
400-500 g hakket oksekød
1 løg
2 fed hvidløg
2 spsk tomatpuré
1 tsk røget paprika
worcestershire sauce
salt
peber
1 dåse majs

Tænd ovnen på 220 grader så den kan varme op. Løg og hvidløg hakkes. Start med at brune løg og hvidløg i lidt olie i en tykbundet gryde. Tilsæt tomatpuré og paprika og lad det brune en smule. Tilsæt kødet og brun det under omrøring. Når kødet er brunet tilsættes worcestershire sauce og evt mere krydderi. Kødet smages til med salt og peber. Tilsidst tilsættes majs og gryden tages af varmen.
cottagepie3cottagepie4Mosen laves. Man kan mose grøntsagerne med håndkraft, men jeg plejer at bruge min stavblender indtil jeg synes konsistensen er passende. Tilsæt smør og smag til med salt, peber og evt muskatnød.

I et fas af passende størrelse fordeles først et tyndt lag mos, herefter fordeles kødfyldet og toppes op med mos. “Tærten” bages i ovnen 20-30 minutter indtil den er gyldenbrun på toppen. Cottage pie kan evt serveres med salat.

cottagepie5cottagepie6

Leave a Reply

Your email address will not be published.